Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Nieuwsbrief september 2023

De zomer is helaas alweer bijna voorbij en er hangen veranderingen in de lucht. De Nederlandse politiek lijkt het pad van vernieuwingen in te gaan en nu de Covid voorbij is, wordt er weer volop gereisd. De diplomaten van de VS en China hebben over en weer bezoeken afgelegd en heel af en toe lijkt het er op of ze weer een klein beetje door één deur kunnen. Direct daarna confronteren ze elkaar echter weer met de harde realiteit van de handelsoorlog, de ban op chipmachines en nog veel meer. Europa maakt zich nu zorgen over de mooie en te aantrekkelijk geprijsde Chinese elektrische auto’s en intussen kunnen wij ons ook afvragen wat de nieuwe naam van de BRIC gaat worden nu zoveel nieuwe landen lid willen worden, zoals Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de VAE. Wordt het een nieuwe G11 als de tegenhanger van de G7 en G20?

 

Snel terug naar de VNC, want daar is het, naast “business as usual”, ook tijd voor veranderingen en veel mooie activiteiten! We zijn gestart op 11 september jl. met het China Café in Utrecht. We zijn super trots dat ons aanstaande bestuurslid Lianne Baaij en de andere initiatiefnemers van het China Café er in geslaagd zijn om zo’n mooi evenement met goede sprekers op een centrale locatie te organiseren. Meer daarover in deze nieuwsbrief.

Op 26 september a.s. organiseren we samen met de Universiteit Tilburg een bijeenkomst over “stress”, de verschillen tussen culturen en hoe hiermee om te gaan. De commissie Educatie heeft van dit onderwerp een prachtig project gemaakt dat we misschien wel landelijk kunnen uitrollen op meerdere universiteiten. (NB. Mocht je willen helpen bij de organisatie van deze activiteiten of ideeën hebben over catering of sponsoring: laat het ons zsm weten!) Tezamen met het toekomstige bestuurslid Aldo Spaanjaars is een beleidsnotitie opgesteld die tijdens de ALV op 19 oktober a.s. verder zal worden toegelicht. Zoals in de vorige nieuwsbrief al werd aangekondigd komen er nieuwe bestuursleden en ook veranderingen op de website. We hebben nog veel meer in petto, maar 一步一步来 stap voor stap.

We hopen jullie te mogen verwelkomen op onze bijeenkomsten en hopen ook dat jullie meehelpen om nieuwe leden te werven – of sponsoren te introduceren. Juist nu, in deze gepolariseerde tijd, is het zo belangrijk om onafhankelijk te kunnen opereren en om kennis over China in de brede zin te delen, zodat we meer dialoog kunnen genereren en elkaar beter kunnen begrijpen ten einde meer samen te kunnen werken waar dat kan.

Monique

Algemene Leden Vergadering VNC op woensdag 18 oktober a.s. in Amsterdam

Locatie: Seapalace Oosterdokskade 8, Amsterdam. Zet de datum alvast in de agenda!

Seapalace

Zoals tijdens de laatste Algemene Leden Vergadering (ALV) is afgesproken zal het bestuur tijdens een tweede ALV dit jaar ingaan op de voordracht en toetreding van enkele nieuwe bestuursleden, het activiteitenplan 2023/2024 en de samenstelling van commissies en werkgroepen.

Programma 18e oktober 2023

17:00
Ontvangst op de 1e verdieping van het restaurant Seapalace

17:30
Lezing van Aldo Spaanjaars
Onder het genoegen van een drankje zal Aldo op inspirerende wijze ingaan op zijn ervaringen in China en zijn visie over de Chinese managementtechnieken en zakelijke inzichten. In zijn dit jaar verschenen inspirerende boek: “Dragon Tactics – How Chinese Entrepreneurs Thrivein Uncertainty” wordt ingaan op het turbulente Chinese ondernemersklimaat en de Chinese aanpak die goed past bij een omgeving die voortdurend in beweging is en veel onzekerheid kent.

Aldo geeft ook aan wat Westerse ondernemers zouden kunnen leren van de competitieve Chinese ondernemersstijl om te kunnen overleven in de steeds veranderende bedrijfsomgeving.

18:30   
Diner (voor eigen rekening) waarbij u gebruik kunt maken van de mogelijkheid van een heerlijke Chinese maaltijd en een drankje, tegen – speciaal voor de VNC – aangeboden prijs €27,50 

20:00
Algemene Ledenvergadering VNC

22:00
Einde vergadering

Vooruitlopend op de ALV van 18 oktober as. hierbij alvast enige informatie over de door het bestuur voorgedragen aspirant kandidaten voor het bestuur van de VNC:

Aldo Spaanjaars is sinds 1992 als topondernemer succesvol actief in China. Na te hebben samengewerkt met China’s meest succesvolle ondernemers en schreef hierover een bestseller. Aldo heeft vele topfuncties bekleed waaronder EVP van Anta Sports, VP Operations bij Fosun Fashion Group, CEO van Lacoste Greater China, COO van Adidas Greater China. 

Lianne Baaij is afgestudeerd sinoloog en beëdigd tolk-vertaalster. Lianne is eigenaar van vertaal- en adviesbureau China Access, sinds 2004 een professioneel bureau voor vertalingen, tolken en trainingen Chinees. Zij is oprichter van het China Café, een actief en bloeiend kennisnetwerk voor iedereen die met China actief bezig is. Lianne is oprichter van de Kring Chinees van het Nederlands Genootschap Tolken en Vertalers en lid van de sectie Chinees van het docentennetwerk Levende Talen en sinds 1991 VNC lid.

Frans Greidanus was vanaf 2000 als lid van de directie van Philips Research verantwoordelijk voor onderzoek naar video, audio en data opslag. Van 2005 tot 2013 was hij hoofd van Philips Research Azië en CTO Philips Azië, gestationeerd in Shanghai. Frans is momenteel Qiushi Chair Professor aan de School of Management van Zhejiang University in Hangzhou en actief lid bij de Vereniging Nederland China. 

De agenda en relevante documenten worden begin oktober per e-mail toegezonden en liggen hierna voor de leden in het kantoor van de VNC ter inzage (svp graag vooraf afspraak maken: info@vnc-china.nl). 

Afbeelding met tekst, Lettertype, logo, symbool

Automatisch gegenereerde beschrijving

De CPAFFC nodigde de VNC uit voor de jaarlijkse vergadering in Beijing

President Lin Songtian van de CPAFFC nodigde de VNC voorzitter Monique Knapen en enkele bestuursleden uit voor de grote “Meeting of European Friendship Organizations” in Beijing op 8 September j.l. Helaas lieten de agenda’s van de voorzitter noch de andere bestuursleden het niet toe om van deze hartelijke uitnodiging gebruik te maken. Gelukkig kon wel een afvaardiging naar Beijing worden gestuurd bestaande uit de leden Oey Toen Ping (VNC vertegenwoordiger Rotterdam) en Guo Xiu Xiong (mede coördinator VNC Landelijk Chinees Nieuwjaar). 

De VNC onderhoudt al vele decennia een goede relatie met de CPAFFC en de lokale organisaties in met name Beijing, Shanghai, Guangdong en vele andere provincies en steden. De CPAFFC (中国人民对外友好协会 of kortweg Chinees 对外友协)is opgericht in 1954 en is één van de belangrijkste organisaties op het gebied van buitenlandse zaken van China. De CPAFFC beheert de relaties met de Chinese zustersteden en andere internationale organisaties in het buitenland. Het doel is om vriendschap en wederzijds begrip tussen het Chinese volk en het buitenland te bevorderen. De CPAFFC en de andere lokale organisaties zijn voor de VNC belangrijke organisaties om in China samen te werken op het gebied van cultuur en economie.

De VNC afvaardiging is inmiddels weer terug van het bezoek aan Beijing. Het was zeer interessante bijeenkomst en verrassend te zien dat er zovelen naar Beijing zijn gekomen na de Covid periode. Duidelijk werd dat de verenigingen allemaal geconfronteerd worden met de gevolgen van de handelsoorlog en negatieve sentimenten. De CPAFFC was blij met de VNC afvaardiging. Het was jammer dat de Voorzitter Monique Knapen zelf niet aanwezig kon zijn. Maar, zo benadrukte het bestuur van de CPAFFC, de Voorzitter van de VNC is op haar volgende reis naar China van harte welkom!

Doorstart van het China Café bij VNC een groot succes!

Met 65 deelnemers, twee interessante sprekers en veel gelegenheid tot netwerken op een leuke centrale locatie in Utrecht, was het China Café dat op 11 september een doorstart had onder de vleugels van VNC, echt een succes te noemen.

Na een welkomstdrankje, aangeboden door de sponsor Holland Tecs, heette onze voorzitster Monique Knapen de Chinese en Nederlandse gasten van harte welkom. Bestuurslid Lianne Baaij kreeg vervolgens de vloer om een interview af te nemen met Brian Blömer, Partner en Head Corporate Service bij Moore Shanghai en Yuan Jin, Economic & Commercial Councellor van de Chinese ambassade. Onderwerp van gesprek was de achtste editie van de Sino Benelux Business Survey, een initiatief van de Benelux Chamber of Commerce in China en Moore Shanghai. De resultaten geven een beeld van de prestaties en verwachtingen van Benelux bedrijven in Shanghai, met name vanuit de impact van de Covid-19 restricties en het zero-Covid beleid. Het beeld dat verschijnt is, dat ondanks negatief sentiment over China, de afnemende groei van de Chinese economie en de moeilijkheden op de arbeidsmarkt, bedrijven blijven geloven in China omdat winsten worden behaald en groeipotentieel aanwezig is (zie hieronder). Vanuit de Chinese overheid wordt een stimulerend beleid gevoerd om de consumentenmarkt vlot te trekken en om investeerders aan te trekken. 
 
Na dit interview, dat ook op podcast te beluisteren is, togen de China Café bezoekers naar de bar. Met een hapje en een drankje werd nog lang nagesproken, er werden nieuwe contacten gelegd en oude banden aangehaald. Al met al een gezellige, verbindende en informatieve avond. In november zal het China Café weer neerstrijken in de Stadsbrasserie De Utrecht. Houd de nieuwsbrief in de gaten!

Podcast van dit China Café kunt u hier beluisteren.

De achtste editie van de Sino Benelux Business Survey, initiatief van de Benelux Chamber of Commerce in China en Moore Shanghai. 

Deze enquête omvatte feedback van 170 in China gevestigde bedrijven uit een breed scala aan sectoren, maar 50% was afkomstig van bedrijven die industriële diensten en goederen leveren en van bedrijven die consumentengoederen verkopen. Gezien alle krantenkoppen en geopolitieke spanningen waren de resultaten verrassend positief.

  • Hoewel, in lijn met de verwachtingen van de COVID-maatregelen, een aanzienlijke stijging van de respondenten de omzet heeft zien dalen, is de winst stabiel gebleven en blijft de Chinese markt belangrijk voor de groepsstrategie van de respondenten.
  • De negatieve trend in het ondernemerssentiment van 2021 zet zich voort en bereikte een dieptepunt in 2022. Ondanks het negatieve sentiment blijven de respondenten positief over de economische/financiële vooruitzichten en melden ze een verwachte terugkeer naar het niveau van vóór de COOVID wat betreft omzetgroei en winstmarges.
  • Ondanks de aanhoudende geopolitieke uitdagingen en andere onzekerheden bekijkt slechts 8% de kansen in China “ongunstig”, 35% enigszins ongunstig, 12% is neutraal en 42% “enigszins gunstig” en 4% “gunstig”. Een duidelijke opleving ten opzichte van 2022.
  • Als gevolg van het verminderde sentiment overweegt 29% van de respondenten te diversifiëren en (delen van) hun activiteiten uit China te verplaatsen, maar voor de meesten blijft China een cruciale markt, ondanks de negatieve perceptie en prestaties in het afgelopen jaar.
  • Slechts 15% maakt verlies, terwijl 23% een nettomarge van 15%+ op de omzet behaalt.
  • Een sprong naar 32% (van 26% in 2022) van de bedrijven die het belang van China in de algehele strategie van de Groep zien toenemen. Een daling naar 14% (van 17%) van afnemend belang.

De conclusie kan worden getrokken dat ondanks negatieve sentimenten en media geluiden bedrijven in China geloven, omdat winsten worden behaald en groeipotentieel aanwezig is!

De eerste China Café onder de vlag van de VNC is mede mogelijk gemaakt door Holland Tecs een toonaangevende maritieme elektrotechnische groothandel in de scheepvaart en industrie op het gebied van verlichting, batterijen, zekeringen, kabels tot huishoudelijke apparaten. De CEO Gerard Stap is al decennia zakelijk actief in China en sloot spontaan aan bij het China Café op 11 september jl.

Sept. 2000, Gerard Stap bij de ingang van de Verboden Stad (onder restauratie)

Princess Máxima Centrum

Stoepkrijten met de kinderen!

September is wereldwijd de maand van kinderkanker. Ook het Prinses Máxima Centrum vraagt dan extra aandacht voor deze ziekte. Want de behandeling van kinderkanker moet nóg beter. Help je mee? De gouden ribbon staat symbool voor kinderkanker. Teken met stoepkrijt een ribbon voor je deur, op het schoolplein of bij je sportclub. Vraag familie en vrienden om hetzelfde te doen. We hopen zoveel mogelijk ribbons in Nederland te zien deze maand! 

Meer weten over deze campagne? 
Kijk op: prinsesmaximacentrum.nl/maandvankinderkanker 
Veel plezier met stoepkrijten! 
Prinses Máxima Centrum 

Indrukwekkende ervaring!

Soms moet je stoppen met aan je werk te denken, want het leven is zoveel meer dan dat! In mijn rol als bestuurslid van de VNC werd ik, samen met Ed van der Feer, uitgenodigd in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, waar we een delegatie vergezelden van ACIEN, de vereniging van Chinese Ondernemingen in Nederland en CCCEU (China Chamber of Commerce to the EU).

Een van die duidelijke momenten waarop niet alleen het werk opzij moet worden gezet, maar ook de geopolitiek. Het enige dat telt bij de Stichting Prinses Máxima Centrum en het onderzoeks- en zorgcentrum is het genezen van ieder kind met kanker, met een optimale kwaliteit van leven. 

Het centrum, uniek in de wereld, combineert onderzoeksfaciliteiten van wereldklasse met een even uniek patiëntenzorgcentrum dat niet alleen de kloof overbrugt tussen het onderzoek en de directe resultaten en impact ervan, maar ook uniek is ontworpen om stress te verminderen en het leven te optimaliseren voor de jonge patiënten en hun ouders, broers en zussen.

“De Máxima”, opgericht door zeven regionale faciliteiten op één locatie te combineren, maakt grote stappen in de richting van het verbeteren van de overlevingskansen. En de enige manier waarop dat kan worden gedaan is door meer en beter onderzoek, betere samenwerking, betere financiering en, in een wereld die steeds meer door AI wordt aangedreven, de mogelijkheid om grote datasets te delen.

Het was dus geweldig om de delegatie te mogen vergezellen en meer te leren over de behoeften van de stichting en het onderzoekscentrum en om te brainstormen over manieren om het werk van het medisch centrum en de Chinese PHD’s, die bijdragen aan het onderzoek, te ondersteunen. Hartelijk dank aan het Prinses Máxima Centrum voor een zeer inspirerend bezoek. Heel indrukwekkend wat de stichting bereikt! 

Last but not least viel ons bezoek samen met de wereldwijde ‘Childhood Cancer Awareness Month’ en vindt er een wereldwijde campagne plaats om het bewustzijn en de financiering te vergroten. Als je een bijdrage wilt leveren, volg dan deze link: https://www.prinsesmaximacentrum.nl/nl/kinderkanker-bewustwordingsmaand-2023

Aldo Spaanjaars

Aanbieding van een cheque namens de Chinese gemeenschap in Nederland aan het  Prinses  Maxima Centrum tijdens het Landelijk Chinees Nieuwjaar in 2020 in het Stadhuis in Den Haag

In het zonnetje

Gwendolyn Tates is docent Chinese taal en cultuur op het Rijnlands Lyceum Wassenaar en voorzitter Levende Talen Chinees, de docentenvereniging van het vak Chinees. Zij is initiatiefneemster van de site Chinees Cultuurplein.nl, kenniswebsite over China, die veelvuldig in het onderwijs gebruikt wordt. 

Gwendolyn is al bijna 20 jaar lid van VNC en actief betrokken bij diverse bestuursactiviteiten en evenementen van de VNC. Zij zit in de werkgroep Educatie samen met Monique Tjong en Lianne Baaij. Deze werkgroep organiseert op een aantal middagen over stressbeleving van en voor studenten. Ook is Gwendolyn sinds dit jaar redacteur bij China Nu.

“Het vak Chinese taal en cultuur is een prachtig vak” aldus Gwendolyn. Leerlingen leren niet alleen een vreemde, niet-westerse taal, maar ook leren zij over de Chinese cultuur, een geheel andere cultuur dan de westerse. Dit verruimt hun blik en leert hen reflecteren op hun eigen manier van denken en handelen en die niet zonder meer als norm te hanteren. “Het geeft hen ook een gevoel van eigenwaarde: ze doen iets bijzonders, iets wat niet iedereen doet!”.

Hoogtepunt zijn ontmoetingen met leeftijdsgenoten in China. Pas dan ervaren zij hoe hun levens en denkwijzen verschillen, maar ook vaak overeenkomen! Deze ontmoetingen, met leerlingen van partnerschool Tong‘an in Xiamen, vinden sinds Covid online plaats, maar zullen hopelijk snel weer fysiek zijn.

Naast de uitwisselingen zijn er natuurlijk vele andere activiteiten, zoals onlangs een bezoek aan de voorstelling De Bananengeneratie, de dichteres Chen Yuhong in de les, een Taaldorp (georganiseerd door Nuffic), deelname aan een kunstexpositie van het Chinees Cultureel Centrum, en ga zo maar door!  

Tien jaar geleden startte Gwendolyn op het Rijnlands met het vak Chinees. Het maakte een ontwikkeling door van extra keuzevak naar profiel- en examenvak. Zij heeft zo’n tachtig leerlingen, die trouwens regelmatig blij gemaakt worden met het laatste exemplaar van China Nu! 

Bedankt Gwendolyn, een mooie promotie voor de VNC!

Stressbeleving onder studenten/jongeren in Nederland en China, 26 september universiteit Tilburg

In Nederland ervaren bijna alle studenten stress (97%) en ruim de helft heeft ook last van prestatiedruk (54%) (Trimbos instituut). Het relaxte Nederland, met de gelukkigste jeugd ter wereld, lijkt verdwenen. In China weten we niet beter: gaokao, tiger moms, wolf dads, kippenbloed ouders: hoge ambities van ouders voor jongeren die deze voor hun familie waar moeten maken. Hoe gaan jongeren hiermee om? Zijn er verschillen, overeenkomsten, oplossingen? Kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen misschien?

Dus, stress onder jongeren is een actueel probleem waarmee Nederland, China en nog vele andere landen mee worden geconfronteerd. De werkgroep Educatie van de VNC zal hieraan op 26 september a.s. een speciale bijeenkomst in samenwerking met de Tilburg University wijden om met studenten onderling te praten over deze vorm van stress en dieper in te gaan op de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en China maar ook om ideeën en suggesties in dit verband aan te dragen. Een sinoloog, psycholoog en pedagoog zullen het kader schetsen en de belangrijkste stressfactoren bespreken.
Herkent u bovenstaand probleem of heeft u zelf ook suggesties of ideeën; kom in een ongedwongen sfeer erover meepraten!

Registreren via: https://www.tilburguniversity.edu/students/events/experiencing-stress

Helaas is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar op de 26e september a.s., dus wees er snel bij. Mocht het niet lukken, niet getreurd want deze bijeenkomst over stressbeleving vindt binnenkort ook op andere locaties in het land plaats. Wij houden u op de hoogte!

Locatie: https://www.tilburguniversity.edu/nl/contact/campus-map/cobbenhagen

Tip van VNC: Dansgroep Groundbreakers brengt Monkey King naar Nederland

Groundbreakers is een Noord-Hollands dansgezelschap dat zich voornamelijk inzet voor jongeren en jongvolwassenen in heel Nederland en daarbuiten.
 
Monkey King is een spectaculaire cirque nouveau-show door Groundbreakers Modern Dance en het Chinese staatscircus Nanjing Acrobatic Troupe. 
Een spannende show vol verbazingwekkende Chinese acrobatiek en gevechtskunst. Verweven in een onvergetelijk dansdrama rond de essentie van de traditionele Chinese cultuur.

Groundbreakers en Nanjing Acrobatic Troupe presenteren geen traditionele verhaallijn, maar een unieke mix van krachtige, abstracte westerse danstaal en gedurfde Chinese acrobatiek. Je zit op het puntje van je stoel te kijken naar energieke, dynamische bewegingen op het podium. Ervaar de kracht van vastberadenheid en ontdek welke moed nodig is om voor jezelf op te komen.

Voorstellingen:
2  dec. 20:00 uur: Wereld première bij Theater de Tamboer Hoogeveen, dansvoorstelling 
8  dec. 20:00 uur: Theater Orpheus Apeldoorn, dansvoorstelling
15 dec. 20:00 uur: Schouwburg Hengelo, dansvoorstelling 

Groundbreakers maakt dans die ertoe doet. De in China opgegroeide choreograaf benaderd dans vanuit een uiterst experimenteel perspectief, altijd op zoek naar de grenzen van dans. Chinese oudheid is het begin en dat wordt naar hedendaagse Westerse moderne kunst getransformeerd en gecombineerd. De vorm en identiteit van Groundbreakers is cross-over dansproducties. Moderne dans met break, moderne dans met Chinese dans of andere Chinese kunstvormen. Dans met Kung Fu en acrobatiek.

Voor informatie of boeken stuur een e-mail naar info@groundbreakers.nl

Uitnodiging voor de VNC leden 10e editie, Art The Hague (4-8 OKT)

Europese primeur: Preview beroemde Chinese kunstenaar Wang Lijun

Van 4 tot 8 oktober 2023 presenteert WTC The Hague Art Gallery tijdens Art The Hague recente schilderijen van de Chinese kunstschilder en beeldend kunstenaar Wang Lijun als preview. Wang Lijun is geboren in 1970 in Wendeng in een kunstzinnig milieu. Na zijn opleiding vestigde hij zich als professioneel illustrator, schilder en beeldend kunstenaar.

Doordat 16 schilderijen figureren in de immens populaire Chinese tv-serie Imperfect Victim 不完美受害人, met een cast aan beroemde acteurs en actrices genieten zijn schilderijen grote bekendheid en interesse vanuit de kunstmarkt. Om 18.00u wordt de beurs geopend voor het publiek. De officiële opening van de beurs wordt om 18.30u verricht door Pat Smith, Nachtburgemeester van Den Haag. In WTC The Hague Art Gallery hebben we de primeur om voor het eerst in Europa het werk van de beroemde kunstenaar Chinese Wang Lijun te presenteren. Het gedetailleerde programma van Art The Hague en een overzicht van de deelnemende galeries vindt u op artthehague.nl

Wij nodigen u graag uit als onze gast voor de preview en opening op woensdag 4 oktober
van 16.00 tot 18.00, klik dan op https://artthehague.nl/opening/. De kortingscode is WTC. 

Maanfeest BIZ Chinatown Den Haag

30 September 2023 van 13:00 tot 20:00 uur

Na het Chinees Nieuwjaar is het Chinese Maanfeest voor de Chinese gemeenschap het belangrijkste festival, waarbij de volle maan centraal staat. Het Chinese Maanfeest in Chinatown Den Haag is een kleurrijk straatfestival met muziek, dans, optredens en diverse kraampjes met Chinese kleding, souvenirs, lampionnen en allerlei lekkernijen voor jong en oud. 

Het Chinese Maanfeest in Chinatown, Rabbijn Maarsenplein, Den Haag wordt dit jaar op Zaterdag 30 september 2023 gevierd. De VNC in samenwerking met China Times nodigen u uit om aanwezig te zijn op dit fantastische evenement. De toegang is gratis.

 Programma

  • 13.00   Welkom
  • 13.30   Openingsshow met Chinese leeuwendans
  • 14.00   Diverse muziek-, zang- en dansoptredens van Chinese artiesten
    • Workshops Chinese kalligrafie, Chinees maankoeken maken
    • Kinderactiviteiten, Marktkraampjes met Aziatisch eten en drinken,
    • Souvenirs, kleding en nog veel meer
  • 18.30 Chinees Maanfeest concert
  • 20.00 Einde

In de middag is er een mooi Cultureel programma met professionele Chinese kunstenaars en lokale artiesten. Ook is er een Chinese markt met 80 kramen verspreid over de Chinatown in Den Haag. Food en non-food. En niet te vergeten, de fantastische restaurants waar de culinaire fijnproevers zich naar hartenlust kunnen uitleven.
‘Avonds is er een speciaal Maanfestivalconcert met een boeiend cultureel programma.

Het Maanfestivalconcert begint in de avond 18.30-20.00 uur. Kaarten voor zitplaatsen bij het Maanfestivalconcert zijn verkrijgbaar voor €10,- per zitplaats.

Evenals andere jaren zal de VNC tezamen met de China Times. in het programma participeren.
Houd de VNC stand goed in de gaten, want er zijn leuke dingen te doen!

Het prachtige verhaal van het Chinees Maanfeest (en de “mooncakes” )  嫦娥奔月

In het verre verleden stonden er tien zonnen aan de hemel en de aarde raakte verschroeid en de mensen dreigen te sterven. De held Yi (后羿) mikt met pijl en boog en schiet negen zonnen neer. De laatste zon bekent schuld en smeekt om genade. Yi onderdrukt zijn woede en bergt zijn boog weg waarna de zon de orders krijgt om in de ochtend op te komen en ‘s avonds onder te gaan en de mensen tot zegen te zijn. Iedereen heeft veel bewondering voor Yi en later trouwt hij met Chang’e (嫦娥). Zij is erg mooi en kan zingen en dansen. Yi wordt geprezen om zijn goede vrouw. Op een dag ontmoet Yi een priester en die veel bewondering heeft voor Yi’s goddelijke macht.

Yi krijgt van de priester een onsterfelijkheidsmedicijn als beloning voor wat hij heeft gedaan. Als Yi dit eet, zal hij als onsterfelijke ten hemel varen. Thuisgekomen geeft Yi het middel aan Chang’e en zegt haar het goed op te bergen. Er zijn mensen bij Yi in de leer en een daarvan is de leerling Peng Meng. Hoewel hij eerlijk en trouw lijkt, is hij echter vals en gemeen. Als hij van het onsterfelijkheidsmedicijn hoort wil het stelen om het zelf te gebruiken. Op de vijftiende dag van de Achtste Maand van dat jaar gaat Yi met zijn leerlingen op jacht.

Peng Meng sluipt in de avond weg en probeert Chang’e te verleiden. Met geweld probeert hij het onsterfelijkheidsmedicijn af te pakken. Chang’e is radeloos en vraagt zich af of ze zelfmoord moet plegen om te voorkomen dat Peng Meng het medicijn in handen krijgt. Ze slikt het daarom uiteindelijk zelf in en in een oogwenk vliegt ze door het raam naar buiten en komt in het Maanpaleis terecht. Yi komt thuis en stormt naar buiten. Als hij de maan aan de hemel ziet, wordt hij heel erg verdrietig.

De buren zeggen tegen Yi dat hij geduldig moet wachten want het volgende jaar breekt de avond van de vijftiende dag van de Achtste Maand weer aan. Yi en zijn buren nemen ronde vruchten en maken ronde koeken, die ze op de binnenplaats uitstallen om Chang’e te tonen dat ze een hereniging met Yi wensen. Zo wachten ze elk jaar, maar Chang E komt niet meer terug. Het wordt in de loop van de jaren, eeuwen daarna een alom gebruik om tijdens het Midherfstfeest de mooie en heerlijk ronde mooncakes uit te delen. Chang’e is helaas nog steeds niet terug gekomen en arme Yi wacht nog altijd op haar!

Kunsthal Rotterdam, Ai Weiwei

30 september 2023 t/m 03 maart 2024

De Kunsthal Rotterdam, geopend in 1992 en is een van iconen van de moderne architectuur. Het is de eerste Kunsthal van Nederland. Met contrastrijke en spraakmakende tentoonstellingen en activiteiten is er altijd wat te doen. Het gebouw is gelegen in het Museumpark, naast het Natuurhistorisch Museum en heeft een ingang aan de Westzeedijk. 

De Kunsthal Rotterdam toont deze herfst de grootschalige tentoonstelling van een van de meest toonaangevende kunstenaars van het moment. Aan elkaar gelaste fietsen, het Vogelnest, honderd miljoen porseleinen zonnebloempitten. Ze verwijzen alle naar een van China’s bekendste kunstenaars.

Ai Weiwei is, geboren in 1957 in Peking, is een multidisciplinaire kunstenaar, architect, fotograaf, ontwerper, criticus en activist, zoon van de bekende Chinese dichter Ai Qing, zelf een student van avant-gardetheorie in Parijs tussen 1929 en 1932. Qing, een grote invloed op Weiwei’s manier van denken. In deze grote tentoonstelling in Kunsthal Rotterdam zie je niet alleen veel van zijn werk, maar leer je ook over zijn indrukwekkende leven.

Museumpark, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, https://www.kunsthal.nl

De oudste wijn producent in China “Chateau Changyu”

Volgens de gegevens van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijn (OIV) staat China wereldwijd op de derde plaats als het gaat om wijn-producerende landen, met ongeveer 785.000 hectare aan wijngaarden. Voor wat betreft de uiteindelijke productie van de wijn, staat China momenteel op de twaalfde plaats, met een productie van 4,2 miljoen hectoliter. Hierbij wordt wel opgetekend dat de productie voor de COVID-19-pandemie aanzienlijk hoger was.

De wijncultuur is een niet weg te denken uit de Chinese cultuur. Het kent een eigen geschiedenis met veelal andere producten dan wij op de Westerse markt bekend mee zijn. De Europese wijn is in de 19e eeuw in China geïntroduceerd. In het jaar 1892 richtte de Chinese diplomaat en zakenmagnaat Zhang Bishi, de eerste wijnmakerij in China op. Zhang introduceerde Europese wijnstokken en bracht zijn eerste wijnen uit onder de naam “Zhang Yu Wine Company”. Hij werd bij dit streven bijgestaan ​​door een Oostenrijker genaamd August Wilhelm Reichsfreiherr von Babo, die directeur was van de wijnschool van Klosterneuburg, nabij Wenen. Von Babo legde de basis voor wat nu bekend staat als “Changyu”, de grootste en oudste wijnproducent in China, met acht wijnhuizen verspreid over heel China. In de 20e eeuw heeft vervolgens met name Frankrijk de wijncultuur in China op een hoog plan gebracht.

De echte wijnliefhebbers zullen misschien met ongeloof en scepticisme hiernaar kijken. Dit is niet terecht, omdat de afgelopen decennia een groot aantal nieuwe wijnlanden zich hebben aangediend en hun wijnen een eigen plek hebben verworven in de Westerse wijnhandel en supermarkten.  Zo ook de Chinese “hoge kwaliteits” wijn , die zich kan verheugen in een groeiende markt. 
Chinese wijnen zijn oorspronkelijk zoeter van smaak en voldeden niet aan de westerse smaakvoorkeur. Hierdoor zijn ze onbekend gebleven in het Westen. De Chinese wijnbouw is echter al eeuwen oud. China is inmiddels de grootste exportmarkt van Bordeaux wijn geworden en heeft Engeland en Duitsland al gepasseerd. China is hiermee het grootste en snelst groeiende wijnconsumptieland van de wereld geworden. 

Wijn is een nieuwe cultus geworden in China, ook onder jongeren. Afgelopen maand kondigde een bekende basketball speler in TikTok aan dat hij nog enkele duizenden flessen wijn op voorraad had waarvan hij graag afstand wilde doen. Dit was niet aan dovemans oren gezegd want binnen 5 seconden was de gehele voorraad voor US$ 300.000 verkocht! Dit rees onmiddellijk de vraag, is wijn nu “het e-selling” product bij uitstek geworden?

Het moment lijkt aangebroken om serieus aandacht te besteden aan deze nieuwe ontwikkelingen. De VNC bereidt voor volgend jaar een wijnproeverij en lezing voor over China als grote wijnimporteur en wijnproducent. Wij houden u op de hoogte!

De podcastafleveringen van Mei Wang

VNC lid Mei Yang maakt podcasts die net als de VNC de relatie met China centraal stelt. Ze is Chinese, maar woont en werkt in Nederland. Zij maakt de podcast “Our Cultures & Our World “, die we graag met u delen. Deze podcast heeft tot doel u een brede kennis te bieden over China, de Chinezen, de Chinese cultuur, inzichten over verschillende zakelijke domeinen en hoe u zaken kunt doen in China. Mei hoopt dat de interculturele reizen van haar gasten, hun persoonlijke verhalen en hun zakelijke ervaringen veel mensen zullen inspireren om van elkaar te leren en met elkaar in contact te komen.

Aan het einde van elk interview zal haar gast interessante tips delen over zakendoen in China en hoe u contact kunt maken met Chinese mensen. Alle tips vindt u op: https://iibboo.com/podcast/

Hier de link naar haar laatste podcast over Chinese en Nederlandse opvoedingsstijlen: https://open.spotify.com/show/23MDLHw0ZIZEo05AsNhwjq
Jinfeng Shen is ook spreker op het Stress event van 26 september in Tilburg, zie eerder in deze nieuwsbrief.

U kunt alle podcastafleveringen kunt u bekijken of beluisteren op de volgende platforms:

In de nieuwste podcastaflevering van Mei Wang kunt u genieten van het China Café
van 11 september jl. in Utrecht