Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

China Café, Utrecht, 11 december 2023

Met gastspreker John van de Water van Next architects

De Chinese vastgoedmarkt – wat is er aan de hand?

Afgelopen maandag (11 dec 2023) hebben we weer met succes een verhelderende sessie gehouden van het VNC China Café, de plek waar professionals die veel met China te maken hebben elkaar ontmoeten en kennis delen.

Onder de kop “De Chinese vastgoedmarkt – wat is er aan de hand?” werd onze gast, John van de Water, oprichter en eigenaar van Next Architecture in Beijing, door Lilian Kranenburg van het China Café geïnterviewd. Hij gaf ons een fascinerend kijkje in de gecompliceerde wereld van architectuur en vastgoed in dit dynamische land.

John navigeerde deskundig door de huidige staat van wat hij de “Real Estate Winter” noemde. Oogverblindende statistieken benadrukten de uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd, zoals de noodzaak om 55 jaar te werken om zich een appartement in Beijing te kunnen veroorloven. In Shanghai is de situatie niet veel anders, met een gemiddelde van 45 jaar inkomen dat nodig is om onroerend goed te kopen.

John deelde ook inzichten in de maatregelen die de regering neemt om de vastgoedontwikkelaarscrisis te beheersen die zich aan het ontvouwen is en die de Chinese economie aanzienlijk zou kunnen doen ontsporen, aangezien vastgoed 28% – 30% van China’s BBP uitmaakt (in tegenstelling tot Nederland, met ongeveer 7%).

John benadrukte het voornemen van de regering om in het hele land tot 4 miljoen woningen (250 miljoen vierkante meter!) te voltooien, die in aanbouw zijn door ontwikkelaars in financiële problemen. Dit initiatief voorziet niet alleen in de behoefte aan huisvesting, maar is ook cruciaal voor het ondersteunen van de economie.

Eind augustus bedroeg het gecombineerde vloeroppervlak van onverkochte woningen 648 miljoen vierkante meter, zo blijkt uit de laatste gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS), wat neerkomt op 7,2 miljoen woningen, uitgaande van een gemiddelde woninggrootte van 90 vierkante meter.

Er was een interessante discussie over de nauwkeurigheid van een nog extremere schatting van He Keng, 81, een voormalig plaatsvervangend hoofd van het bureau voor de statistiek, die van mening is dat het huidige aantal leegstaande woningen “genoeg is voor 3 miljard mensen”. Op een bevolking van 1,4 miljard!

Of deze laatste beoordeling nu juist is of niet, John maakte overduidelijk dat er een echte transformatie nodig is om de vastgoedmarkt duurzamer te maken, en hij kwam met een interessante en elegante oplossing: Het “Plug-in Huis”. Dat zou de onbetaalbaarheid voor jongere potentiële kopers oplossen en tegelijkertijd veel bestaande leegstaande gebouwen hergebruiken door kleinere en mobiele eenheden te creëren die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd.

De sessie liet ons nadenken over de toekomst van onroerend goed in China, de rol van overheidsinitiatieven en het potentieel voor duurzame oplossingen voor de enorme leegstand.

Dank aan iedereen die heeft deelgenomen en bijgedragen aan deze boeiende discussie. En we hopen je te mogen verwelkomen op onze volgende sessie in 2024.

En, we namen afscheid van Joke Bruynzeel, co-organisator van het China Café sinds 2011. Wij zullen haar missen, maar zien haar graag als gast op de China Cafés terug.