Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Nieuwsbrief november 2023

Van de voorzitter

 De feestdagen komen er aan. 2023 is bijna weer voorbij. Nog anderhalve maand en dan wensen we elkaar een voorspoedig nieuwjaar toe, jammer genoeg overschaduwd door oorlogsgeweld op vele plekken in de wereld. De tijd van de avondklok, mondkapjes en lockdowns zijn we vergeten. Corona is naar de achtergrond, maar is toch niet helemaal weg. Het RIVM meldde dat er meer covid-deeltjes in het riool gevonden waren. Een nieuwe sub-variant is opgedoken en de oproepen voor de nieuwe antivirus injectie  zijn al de deur uit. De Corona zal de festiviteiten in het nieuwe jaar niet opnieuw bederven. China viert het Nieuwjaar altijd later dan in het Westen; het jaar 4721, het Jaar van de Draak, begint op zaterdag 10 februari 2024. De VNC zal bij het “Landelijk Chinees Nieuwjaar”, dat weer in Den Haag  wordt gevierd, evenals de voorgaande 22 jaar, de centrale coördinatie voeren en tezamen met de Chinese organisatoren een spectaculair  internationaal evenement neerzetten. Over de juiste datum vindt nog overleg plaats (waarschijnlijk 10 of 24 februari 2024). Zeker is dat het een heel hoogwaardig artiestenprogramma wordt! 

De Chinese Draak, wordt geassocieerd met leiderschap, verwezenlijking van doelstellingen en gezien als een krachtig symbool van voorspoed. Het is te hopen dat dit laatste in 2024 op China van toepassing zal zijn. Afgezien van de economische spanningen, kantelende krachtsverhoudingen en de stagnatie in de chipindustrie, zijn er grote problemen bij de projectontwikkeling en woningbouw in China. Over deze problemen maar ook kansen  in de vastgoedsector gaat het volgende China Café op 11 december as.  Hoewel van een totaal andere aard en oorzaak, worstelen we ook in Nederland met dit probleem. Het bouwen van 900.000 woningen voor 2030 lijkt een bijna onmogelijke opgave. De Nederlandse economie houdt zich echter sterk, ondanks de verslechterende  macro-economische omstandigheden. De rente is gestegen en de huizenprijzen zijn gedaald, maar volgens het CPB is er in 2024 een bescheiden groei.

Anno november 2023 staan we midden in de verkiezingscampagnes. Bestaanszekerheid, kostenverhogingen, vast inkomen zijn veel gehoorde woorden. Niet alleen van toepassing op de persoonlijke huishoudens, maar ook op organisaties zoals de VNC. In 2024  gaat de VNC daarom “flink aan de bak” met het organiseren van mooie en zinvolle activiteiten, het verhogen van inkomsten en het reduceren van kosten. Leden, abonnees op China Nu en allen die de VNC een warm hart toedragen helpen hopelijk  een handje mee!

De VNC barst van nieuwe energie en inspiratie! Woensdag 18 oktober jl.. vond een drukbezochte bijeenkomst plaats in het Seapalace restaurant in Amsterdam. Aldo Spaanjaars gaf een prachtige lezing, gevolgd door een inspirerende Algemene Leden Vergadering  waarbij drie nieuwe bestuursleden toetraden en ook het Comité van Aanbeveling is uitgebreid. Op 29 november a.s. organiseren we tezamen met het Leiden Asia Centre (LAC) en andere organisaties de boeklancering “West meets East”. En vergeet niet om 11 december a.s. ook in de agenda te noteren! We heten u dan graag welkom bij het China Café in Utrecht. U kunt het allemaal in deze nieuwsbrief lezen. Een prachtige gelegenheid om kennis over China in de brede zin te delen, de dialoog in stand te houden en elkaar beter te kunnen begrijpen. Zie u spoedig!


UITNODIGING VOOR DE OPENING

TENTOONSTELLING DOES & WANG

Zondag 26 november a.s. 14:00 – 18:00 uur 

WTC THE HAGUE ART GALLERY

Prinses Beatrixlaan 582,  2595 BM Den Haag

 WTC The Hague Art Gallery is het platform voor hedendaagse kunst. Nederlandse en internationale kunstenaars werken mee aan exposities die iedere keer in het teken staan van een ander thema. We brengen onze kunstenaars in contact met de (internationale) zakenwereld en internationale organisaties. De galerie neemt deel aan diverse kunstbeurzen voor hedendaagse kunst in Nederland en het buitenland (Lille Art Up). U bent van harte welkom tijdens de opening,  de expositie is elke dag te bezichtigen. 

Wang Lijun          De Chinese kunstenaar Wang Lijun is geboren in 1970 in Wendeng, in een kunstzinnig milieu. Na zijn opleiding heeft hij zich gevestigd als professioneel illustrator, schilder en beeldend kunstenaar. Mede omdat zijn schilderijen figureren in de populaire Chinese tv-serie ‘Imperfect Victim’, met een cast van beroemde Chinese acteurs en actrices, hebben zijn werken grote bekendheid en interesse vanuit de kunstmarkt. Het werk van Wang Lijun is voor het eerst te zien in Europa. 

Digital Does       Joos van Barneveld (1982) is een Nederlands graffitikunstenaar werkend onder de namen DOES of Digital DOES. Van Barneveld is een persoon met twee talenten. Hij is een voormalig profvoetballer in de Nederlandse profcompetitie en jeugdinternational bij het Nederlands elftal. De kunstenaar DOES, perfectioneert zijn stijl sinds hij op vijftienjarige leeftijd voor het eerst graffiti ontdekte. De afgelopen 20 jaar heeft Does verschillende werken en technieken gebruikt zoals illustratieve tekeningen, prints, werken op canvast, sculpturen en collages. DOES neemt deel aan tal van internationale projecten. Zijn kunst is te zien in collecties over de gehele wereld. 

Graag aanmelden:  axel.lemmens@wtcthehague.com

WTC The Hague Art Gallery,  www.nlcontemporary.art


NIEUWE INTERESSE VOOR

ZAKELIJKE KANSEN IN CHINA

 De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO informeert Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in de sector Tuinbouw (programma in Peking en Shanghai) over de economische missie naar China van 26 november tot en met 1 december 2023. Ondernemers die benieuwd zijn naar hun zakelijke kansen in China worden aangemoedigd om deel te nemen aan deze economische missie naar China. Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, is voornemens om aan te sluiten bij een deel van deze missie. De RVO organiseert deze missie in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Nederlands economisch netwerk in China en betrokken brancheorganisaties. Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met de RVO projectleiders voor deze missie: Margriet Veenstra (margriet.veenstra@rvo.nl) en Hanneke Bogaerts (hanneke.bogaerts@rvo.nl)  Zie ook: https://www.rvo.nl/evenementen/missie-china?utm

 De KLM wijst er in een advertentie in Het Financieel Dagblad ( 11 november 2023), terecht op dat voor het zakendoen in China de kennis van de taal van cruciaal belang is. De VNC beaamt dit.  Het was een van de redenen 50 jaar geleden jaar geleden dat de VNC succesvolle taalcursussen organiseerde met een daarbij ook nog een uitstekend servicegericht eigen succesvol reisbureau , VNC Azië Travel.

Marion Tjin-Tham-Sjin 金玛丽安,  uit Appingedam, begeleidt  Nederlandse bedrijven met haar bedrijf “Splendid China” op de Chinese markt.  In het artikel van de KLM maakt ze een variant op een oude Chinese zegswijze “als je geen Chinees kunt spreken en lezen, ben je in China blind en doof tegelijk”. In 2018 werd Marion Tjin-Tham-Sjin gekozen tot wereldzakenvrouw van het jaar. 

Volgens het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van oktober 2023 herstelt de Chinese economie in 2023 zich trager dan verwacht door de aanhoudende crisis op de vastgoedmarkt, de gedaalde vraag uit het buitenland en de onzekere geopolitieke situatie. Het IMF verwacht dat de Chinese economie over heel 2023 met 5% groeit, dat is 0,2% lager dan eerder geschat. In 2022 bedroeg de Nederlandse uitvoer naar China €20,1 miljard en de totale invoer uit China € 61 miljard. China met meer dan 1,4 miljard inwoners biedt nog steeds veel kansen voor grote en kleine Nederlandse ondernemers.

Marion Tjin-Tham-Sjin uit Appingedam (rechts) is vannacht tot zakenvrouw van de wereld gekozen.
Marion Tjin-Tham-Sjin uit Appingedam (rechts) is vannacht tot zakenvrouw van de wereld gekozen.

 


BUSINESS SCHOOL NEDERLAND (BSN)

BSN opereert sinds 1988 als internationale businessschool en zet de uitbreiding van haar aanbod van Action Learning MBA-opleidingen in een groeiend aantal landen voort om zo een wereldwijde Action Learning community van leidinggevenden, ondernemers en managers te creëren.

Elke dinsdagochtend (Van 08.15 tot 08.53 uur CEST) bespreken ervaren leiders uit Nederland, Zuid-Afrika, Nigeria, Ghana, Botswana, Keyna, Curaçao, China en andere landen prangende zakelijke uitdagingen en nieuwe inzichten, ideeën en tools op het gebied van bedrijfsvoering. Dit gebeurt in de  ‘Zoominars’, korte sessies van minder dan 45 minuten, georganiseerd door het Impact Centre for Great Leaders.       De  Goodmorning BSN! sessies geven deelnemers een beter inzicht in zichzelf en biedt praktische handvatten om hun capaciteiten te verbeteren. Hierbij zijn de vier pijlers van leiderschap van cruciaal belang om het verschil te kunnen maken binnen organisaties en de in de wereld van nu.

In het  “Weekly Zoom Event”  van BSN op 7 november j.l. gingen de pas benoemde VNC bestuursleden Aldo Spaanjaars en Lianne Baaij in op de vaak gehoorde vraag of Chinese ondernemingen nu een bedreiging vormen voor de Westerse economie.

Het werd een boeiend gesprek dat werd gemodereerd door Lere Baal, CEO van de  BSN Nigeria. 

Ga voor meer informatie :

https://www.bsn.nl/contact/


De PAN wordt gehouden in

de RAI van 19-26 Nov. 2023

20 KAARTEN VOOR DE PAN VOOR VNC LEDEN 

PAN biedt de bezoekers een ​​gevarieerd programma vol inspirerende lezingen en interactieve presentaties. De vele uiteenlopende kunstdisciplines, de kunstmarkt en het plezier van verzamelen staan ​​hierbij centraal. Dit jaar staat de programmering per dag in het teken van een ander thema, van musea tot jonge verzamelaars en van sieraden tot oude meesters. 

Floris en Nynke van de Ven zijn gerenommeerde kunsthandelaren met een specialisme in oude Chinese kunst en elk jaar zijn ze present op de meest vooraanstaande kunstbeurzen. Bovendien zijn Floris en Nynke gewaardeerde VNC leden. Zij bieden u een unieke gelegenheid de PAN in Amsterdam te komen bezoeken. Floris en Nynke zijn te vinden op Stand 136. www.vanderven.com

De eerste 20 leden die zich melden krijgen een aangeboden kaart toe gestuurd  First come – first serve! Dus snel aanmelden:  email office@vanderven.com met uw naam en emailadres dan ontvangt u een (digitale) entreekaart.

 “Wij zijn heel blij om deel te nemen aan PAN Amsterdam, dé herfstbeurs in Nederland voor beeldende kunst en antiek. Wij exposeren onze mooie collectie Chinese en Japanse kunst, met een vleugje inspirerende styling van Roel Marius Brouwer. Je vindt ons op stand 136. Vriendelijke groet, Floris & Nynke van der Ven”.

Op 20 november a.s. is er tijdens de beurs en interessante themadag “ACROSS ASIA” . Deze dag wordt mede-georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Vereniging Vrienden van Aziatische Kunst (KVVAK) en biedt een interessant aanbod aan lezingen en paneldiscussies. 

Voor meer Informatie zie www.pan.nl

Woensdag 29 november 2023


UITNODIGING VOOR DE BOEKLANCERING

VAN PETER GILL’S BOEK

    “West meets East”

Het begrijpen van de Chinees sprekende samenlevingen

De VNC en Leiden Asia Center (LAC) en Peter Gill, in samenwerking met de Vereniging voor Chinese Investeerders en Ondernemers in Nederland (ACIEN), de Netherlands China Business Council (NCBC) en de Netherlands Hong Kong Business Association ( NHKBA), nodigen u graag uit voor de boeklancering van Peter Gill’s boek “ West meets East: Understanding Chinese speaking societies”

 Gill neemt de lezer mee op een spannende verkenning van Chineessprekende samenlevingen. Dit boeiende boek is een “must-read” voor nieuwsgierigen geesten die dieper in deze samenlevingen willen duiken. Op unieke wijze verkent hij de fascinerende overeenkomsten en verschillen tussen China, Duitsland, Taiwan, Nederland, Singapore en Denemarken in de hoofdstukken: • Mensen en cultuur• Systeem, Leiderschap en Economi • Technologische vooruitgang en innovatie• Klimaatactie, energie, energie en voedsel.

 West meets East levert op unieke wijze informatie in de vorm van infographics. Het op feiten en ervaringen gebaseerde boek bevat meer dan 300 links, toegankelijk met een QR-code.  Peter Gill (1969) maakte in de jaren negentig kennis met de Chinese taal en cultuur en woonde en werkte op het vasteland van China, Taiwan en Singapore. Hij is ervan overtuigd dat we, door elkaar beter te begrijpen, de mondiale uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd  kunnen aanpakken.

Programma:

Datum:       Woensdag 29 november 2023 

 Locatie:      Wijnhavenkamer 3.60, Turfmarkt 99, 2511 DP Den Haag

16:45       Ontvangst

17:00       Opening door Lianne Baaij,  bestuurslid van de VNC 

 17:10       Boekpresentatie door Peter Gill, gemodereerd door Floris

                   Harm, directeur Leiden Asia Centre. 

17.55       In ontvangst name eerste exemplaar door Wouter Jurgens, directeur Azië

       en Oceanië, Ministerie van Buitenlandse zaken

18:00      Gratis drankje in Wijnhaven-café, Turfmarkt 99, Den Haag

Aanmelding: https://www.eventbrite.com/e/booklaunch-west-meets-east-understanding-chinese-speaking-societies-tickets-753205737637?aff=oddtdtcreator&_gl=1%2Ayq6ksu%2A_up%2AMQ..%2A_ga%2AMTY3NjE4MTgxOC4xNjk5MzU0NzIz%2A_ga_TQVES5V6SH%2AMTY5OTM1NDcyMi4xLjAuMTY5OTM1NDcyMi4wLjAuMA

 


KORTE TERUGBLIK OP EEN

GESLAAGDE BIJEENKOMST OP

WOENSDAG 18 OKTOBER, 2023  IN AMSTERDAM

Om 17:00 uur werd een vijftigtal deelnemers en VNC leden verwelkomd in het Seapalace restaurant aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Na het welkomstwoord, ging Aldo Spaanjaars in op zijn ervaringen in China en zijn visie op de Chinese managementtechnieken en zakelijke inzichten. In zijn recentelijk verschenen boek: “Dragon Tactics: How Chinese Entrepreneurs Thrive in Uncertainty” geeft hij een duidelijk beeld van het  turbulente Chinese ondernemersklimaat en de Chinese aanpak die goed past bij een omgeving die voortdurend in beweging is en veel onzekerheid kent.  Aldo is sinds 1992 als topondernemer succesvol actief in China. Na te hebben samengewerkt met China’s meest succesvolle ondernemers schreef hij hierover een boek. Aldo heeft vele topfuncties bekleed waaronder EVP van Anta Sports, VP Operations bij Fosun Fashion Group, CEO van Lacoste Greater China, COO van Adidas Greater China. De interactie met de zaal was uitstekend, er waren zoveel reacties en vragen van leden en ondernemers, dat de bediening voor het Chinese diner zelfs enige tijd moest wachten.

Seapalace restaurant maakte wederom haar reputatie waar en serveerde een uitstekend Chinees diner. Na het diner  werd vervolgens de Algemene Leden Vergadering gehouden.  De vergadering verliep voorspoedig en volgens de agenda. De voordracht van drie nieuwe bestuursleden kreeg ruime aandacht waarna de benoeming vervolgens met algemene stemmen werd aangenomen. Na afloop van de vergadering werd er nog lang en genoeglijk nagepraat en genetwerkt. Zonder meer weer een geslaagde bijeenkomst!


DE VAKJURYPRIJS EN PUBLIEKSPRIJS 2023:

DE FOOD AND FRIENDS GOUDEN KOOKBOEK 

Aan het begin van de twintigste eeuw vestigden zich de eerste  Chinese eethuisjes in Rotterdam. van uit China afkomstige zeelieden en havenarbeiders. Na de komst van grote groepen mensen uit de voormalige koloniën na 1950 begon de opmars van Chinees Indische restaurantjes pas echt. Gerechten als Bami, Foe yong hai, Chop Choi, Loempia’s, Babi pangang, Nasi goreng en Saté zijn volledig ingeburgerd in de Nederlandse keuken*. 

De Chinees-Indische restaurants zijn intussen al meer dan zeventig jaar een vertrouwd element in het stads- of dorpsbeeld in Nederland. In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur zelfs toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

*Hierbij moet wel worden aangetekend dat velen zich niet bewust zijn dat de Chinees-Indische gerechten en keuken heel verschillend zijn van de echte traditionele Chinese gerechten zoals Peking Eend/Beijing Duck 北京烤鸭, Fondue /Hot Pot, HongShaoRou 红肉 Dumplings 饺子,  Biang Biang Mian 油泼扯面, enz.

Vele generaties Chinese immigranten werkten met hun hele familie in het restaurant. De 2e en 3e generatie is in het algemeen hoog opgeleid en wil niet meer bij hun ouders in het restaurant werken. Zo verdwijnen helaas ieder jaar een aantal Chinees-Indische restaurants uit het Nederlandse straatbeeld.  

Het Chinese-Indische maar ook het echte traditionele Chinese restaurant in Nederland, sterft uit. Vooral in de grote steden houden Chinezen ermee op. Ze kunnen geen opvolging meer vinden en kunnen niet op tegen het aanbod van andere buitenlandse keukens. In 2025 ligt het aantal onder de 1400. De Nederlandse Chinezen die nog wel werken als ondernemer in de horeca, doen hun best om te overleven. 

De hoog opgeleide tweede en derde  generatie jonge Chinezen zetten vaak een eigen onderneming op of verdienen liever een goed salaris in loondienst. Zij zijn  gewend aan een ander soort leven dan hun ouders. Het verdwijnen van de Chinese restaurants verschraalt het Nederlandse straatbeeld en dat is heel jammer. 

Gelukkig zijn er steden zoals Den Haag waar het gemeentebestuur zich effectief inspant om dit erfgoed in stand te houden door het faciliteren van de Chinese ondernemingen in het MKB en Chinatown en het bevorderen en in stand houden van de culturele activiteiten zoals het Chinees Nieuwjaar.


MAANDAG 11 DECEMBER, CHINA CAFÉ 

Stadsbrasserie De Utrechter, Vredenburg 40, 3511 BD Utrecht,  18.00-20.00 uur 

met gastspreker John van de Water van Next architects

De Chinese vastgoedmarkt – wat is er aan de hand?

Berichten over de benarde Chinese vastgoedmarkt belichten hoe grote projectontwikkelaars niet meer in staat zijn hun schulden af te lossen, en daarmee niet alleen op grote schaal huishoudens treffen, maar ook andere sectoren van de Chinese economie omlaag trekken. Volgens Bloomberg stak 70% van de bevolking geld in vastgoed waarvan de waarde inmiddels gedaald is met 15-20%.  Een ruwe schatting, naar zeggen van The New York Times, is dat het aantal leegstaande woningen zich nu ergens tussen de 65-80 miljoen bevindt. 

In het kielzog van de falende miljardenbedrijven Evergrand en Country Garden bevinden zich tal van kleinere ontwikkelaars, maar ook duizenden aan deze industrie gekoppelde sectoren, zoals architectenbureaus, aannemers en constructeurs, toeleveranciers van meubelen en huishoudapparatuur, installaties en interieurontwerpers, makelaars en financiële dienstverleners. 

Met John van de Water, architect en oprichter van NEXT architects en al 20 jaar ondernemer in Beijing, bespreken wij de oorzaken en gevolgen. 

 Aan welke knoppen hebben de Chinese toezichthouders in 2020 gedraaid om de exponentiële groei van deze markt af te remmen? Welke rol speelt de Chinese consument hierin en is de trage economie een boosdoener? Deze factoren spelen allemaal op elkaar in, maar hoe en waarom is het belangrijk om deze ontwikkelingen te begrijpen? Wat merken wij van deze processen hier in Europa, en in Nederland?   

John zal vanuit verschillende perspectieven beschrijven hoe de Chinese vastgoedmarkt zich ontwikkeld heeft, welke drijfveren domineren en hoe lokale en internationale architecten nu hun hoofd boven water moeten houden terwijl investeerders veeleisender zijn dan tevoren en de vijver met aanbieders voller is dan ooit.  

Interviewer:  Lilian Kranenburg

van het China Café

Voertaal: Engels

Voor wie interessant?

Het China Café is van belang voor iedereen die een beter idee wil krijgen over het Chinese bedrijfsklimaat en de economische vooruitzichten. Ontmoet Nederlandse en Chinese collega’s en ondernemers voor een drankje aan de bar en verbreedt je professionele netwerk!

 En, we nemen afscheid van Joke Bruynzeel!                                                          Joke is 11 jaar lang betrokken geweest bij het organiseren van de China Cafés en heeft besloten zich terug te trekken om zo meer aandacht te kunnen geven aan haar werk als docent aan de Hogeschool Rotterdam (RBS). In al die jaren vormde zij de ruggengraat van de Cafés door locaties te regelen, vrijwilligers aan te sturen en bij te dragen aan de algehele goede en boeiende sfeer van de China Cafés.  

Maak ook gebruik van deze mogelijkheid om je waardering uit te spreken voor haar jarenlange inzet, waarin zij de China Cafés op hoogkwalitatief niveau wist te organiseren en om haar succes te wensen.

Toegang China Café

Kosten: €12,50.  Voor VNC leden €7,50, en voor studenten €5,-

Adres: Stadsbrasserie De Utrechter, Vredenburg 40, 3511 BD Utrecht

Tijd: 11 december 2023, 18.00 – 20.00 uur (Let op afwijkende starttijd!) 

Inschrijven: 

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-china-cafe-11-december-754619195327?aff=ebdshpsearchautocomplete&keep_tld=1


Kijk of beluister de nieuwe aflevering

VNC lid Mei Yang maakt podcasts die net als de VNC de relatie met China centraal stelt. Ze is Chinese, maar woont en werkt in Nederland. Zij maakt de podcast “Our Cultures & Our World “, die we graag met u delen. Deze podcast heeft tot doel u een brede kennis te bieden over China, de Chinezen, de Chinese cultuur, inzichten over verschillende zakelijke domeinen en hoe u zaken kunt doen in China. Mei hoopt dat de interculturele reizen van haar gasten, hun persoonlijke verhalen en hun zakelijke ervaringen veel mensen zullen inspireren om van elkaar te leren en met elkaar in contact te komen.

Aan het einde van elk interview zal haar gast interessante tips delen over zakendoen in China en hoe u contact kunt maken met Chinese mensen. Alle tips vindt u op: https://iibboo.com/podcast/

Hier de link naar haar laatste podcast over Happiness as a Business Strategy: https://www.youtube.com/watch?v=AjsFauZWqDU

U kunt alle podcastafleveringen kunt u bekijken of beluisteren op de volgende platforms: