Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

De Vereniging Nederland China (VNC) wordt gerund door vrijwilligers en actieve leden. Iedereen werkt onbezoldigd mee.

De VNC heeft een bestuur, een comité van aanbeveling, actieve commissies en houdt kantoor in Den Haag.

De Vereniging is onafhankelijk en niet commercieel.

Iedereen kan lid worden. We hebben momenteel circa 400 leden en de ambitie om dit aantal te laten groeien om nog meer impact te hebben. Om meer kennis over China te delen.

Interesse? Wordt lid! Ga naar onze ledenpagina.

Wil je actief worden in je regio en je bent al lid? Neem dan contact met ons op. Veel dank.

Het bestuur

Monique Knapen

voorzitter
Monique Heeft geschiedenis en Chinees gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Beijing. Ze heeft 6 jaar in China gewerkt en heeft voor onze NL overheid jarenlang het culturele beleid mede vorm gegeven. Ze heeft nog altijd een consultancy bedrijf met een aantal partners: China Connector. Ze heeft zichzelf in 2024 vrijaf gegeven om de VNC nog relevanter te maken.
Linkedin

Ed van der Feer

Secretaris
Ed Is jurist, specialisatie planologie en projectontwikkeling Europa en Azië. Oprichter/directeur internationale joint-ventures van Saunier Duval en Vaillant China. Voor de Nederlandse overheid en als VP van de WestHolland Foreign Investment Agency en de gemeente Den Haag vestiging verzorgd van Aziatische en Nederlandse ondernemingen bij buitenlandse expansie. Lid van het bestuur van de VNC en CCEN (Culturele Chinese Evenementen Nederland)
Linkedin

Frans Greidanus

Penningmeester
Frans was vanaf 2000 als lid van de directie van Philips Research verantwoordelijk voor onderzoek naar video, audio en data opslag. Van 2005 tot 2013 was hij hoofd van Philips Research Azië en CTO Philips Azië, gestationeerd in Shanghai. Frans is momenteel gasthoogleraar aan de School of Management van Zhejiang University in Hangzhou en de School of Business van Jiangnan University in Wuxi.
Linkedin

Aldo Spanjaars

Marketing
Aldo is politicoloog maar heeft carrière gemaakt in het bedrijfsleven. Aldo woonde 26 jaar in China waar hij in 1995 mede-oprichter was een reclamebureau & COO en CEO was bedrijven. Ook was Aldo actief voor twee Chinese multinationals. Tevens is Aldo co-auteur van het boek “Dragon Tactics, How Chinese Entrepreneurs Thrive in Uncertainty”.
Linkedin

Lan Louwe-Wang

Lidmaatschap
Lan is geboren en opgegroeid in China. Kort nadat ze haar technische opleiding heeft voltooid kwam ze in 1988 naar Nederland. Tot 1999 heeft in vele landen van de wereld gewoond. Zij heeft tussen 2003-2019 Chinese taal cursussen gegeven en als tolk, vertaler gewerkt. In 2023 is ze bestuurslid geworden van VNC.
Linkedin

Lianne Baaij

Evenementen
Lianne is sinologe en werkt als beëdigd tolk-vertaalster en trainer Chinees. Ze spreekt vloeiend Chinees en heeft veel kennis over de Chinese cultuur. Ze volgt China op de voet. Lianne heeft het China Café opgericht, is initiator van de Kring Chinees van het Nederlands Genootschap Tolk Vertalers, is lid van het docentennetwerk Levende Talen.
Linkedin

Chi Lau

Regio's
Chi, is geboren in Hong Kong en kwam op 6-jarige leeftijd naar Nederland. Hij groeide op in Twente. Chi studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven. Zijn carrière begon bij DSM in Limburg, via Philips (23 jaar) en Heraeus (Duitsland) is Chi sinds eind 2022 terug in Nederland en heeft nu een eigen bedrijf gericht op de energie-transitie.
Linkedin

Comité van aanbeveling

Bernard Bot

voorzitter
Oud minister van buitenlandse zaken en oud-ambassadeur voor Nederland in onder andere Brussel en Ankara

Ate Oostra

Lid
Oud ambassadeur in China en Mongolië Oud DG van LNV

Jaap Post

Lid
LEI Adviseur agricultural economics research instute. Oud voorzitter VNC 2001 - 2008

Cees van Oosten

Lid
Ondernemer, oud gedep[uteerde en oud senator, adviseur voor diverse Chinese organisaties

Bettine van Vriesekoop

Lid
Bondscoach NTTB, viervoudig Europees kampioen, oud journalist NRC

Bob Verbrug

Lid
Adviseur bij zowel for-profit als non-profit organisaties. Liaison voor VNC in Curaçao.

Onze vrijwilligers

Marlène Tjon

Kantoormedewerker/ledenadministratie
Marlène’s ouders komen oorspronkelijk uit China, en daardoor heeft ze altijd een band gehad met China. Ook werkte zij 20 jaar voor een Taiwanees bedrijf als office manager en reisde zij regelmatig naar hun kantoren in Hong Kong en China. Met haar administratieve achtergrond was vrijwilligerswerk op kantoor bij de VNC, al vanaf 2011, de juiste combinatie.

Huub Gulickx

Nieuwsbrief, website en vormgever ChinaNU+.
In 2007 ging Huub voor het eerst naar China, gefascineerd door de geschiedenis en cultuur. Die fascinatie is gebleven en heeft waardevolle vriendschappen, ook aan de andere kant van de wereld, opgeleverd. Sinds 2012 vrijwilliger op het kantoor van de VNC. Werkt nu mee aan de Nieuwsbrief en website en is vormgever van ChinaNU+.

Hao Su

IT en technische ondersteuning

Astrid Bouwman

ChinaNU+
Begon haar carrière met een eigen tekstbureau en werkte in diverse functies bij een provinciale steunfunctie voor Surinamers. Was daarna o.a. bestuurslid van de Nederlandse School in Jakarta, Indonesië, deed een opleiding ‘Horticulture’ in Amerika en gaf daar ook Nederlandse les. Schrijven en aan teksten sleutelen is haar passie en dus vindt Astrid het heerlijk om mee te werken aan ChinaNu+ en de inhoud een waar leesgenot te maken voor de lezer.

Sanne Morsink

Marketing
Sanne heeft Chinastudies gestudeerd, tijdens een tussenjaar in Taiwan Engelse bijles gegeven en na haar studie ook een paar maanden door China gebackpackt. De afgelopen jaren werkte ze als projectmanager en eventmanager vooral in het onderwijs, maar omdat ze graag blijft leren over China en in contact blijft met mensen die dit ook leuk vinden, is ze sinds 2024 vrijwilliger bij de VNC.