Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Lief en leed

Hoi! Ik ben Lieven, 26 jaar oud, en samen met mijn man Guus ben ik voor twee jaar naar Hangzhou in China verhuisd. In deze column houd ik jullie in elke editie van het blad op de hoogte van onze avonturen. Volg ons ook op onze blog: www.livingasanexpat.com en op Instagram: @volg_ons_china_avontuur.

Voor twee jaar verhuizen naar Hangzhou, China, was een spannende sprong in het onbekende voor Guus en mij. Voor Guus een kans op werkgebied, maar ook voor ons samen een kans om het leven als expat te ontdekken. We wisten nog erg weinig over China en de stad Hangzhou, waardoor dit een geweldige kans was om meer te leren en te ervaren. Na maanden van voorbereidingen (en een bliksembezoek van 5 dagen aan Hangzhou) begon ons avontuur eindelijk op 3 mei. Het afscheid was emotioneel, maar de vlucht zelf verliep soepel, mede dankzij onze slimme stoelboekingsstrategie waardoor we een extra vrije stoel hadden.

Onze eerste dagen in Hangzhou waren een mengeling van praktische uitdagingen en nieuwe ontdekkingen. Bestaande uit bijvoorbeeld het vinden van een geschikte supermarkt, de werking van de juiste apps en de weg vinden in het openbaar vervoer.

Onze eerste avonden maakten we wandelingen langs het water, dat op slechts een paar minuten van ons tijdelijke appartement lag. De combinatie van de moderne skyline en traditionele elementen maakte veel indruk op ons. Onze eerste maaltijd bij een Italiaanse bistro gaf ons een gevoel van vertrouwdheid in een verder onbekende omgeving.

Een essentieel onderdeel in onze eerste weken was de medische check-up voor ons verblijfsvisum. Dit proces, waarbij we in een half uur van kamer naar kamer gingen voor 8 verschillende onderzoeken, liet ons zien hoe efficiënt onderzoeken gepland kunnen worden!

Dagelijkse ontmoetingen brachten vaak verrassingen en grappige momenten met zich mee. Van een jongen die me een cadeautje op straat gaf dat een onderbroek bleek te zijn, tot een kind in de lift dat mijn tattoo fascinerend vond. Deze momenten zorgden voor veel gelach.

Een van de belangrijkste onderdelen van de eerste periode was het vinden van een vast appartement. Samen met onze agent Connie bekeken we verschillende woningen en leerden we over de woonstandaarden in China, zoals laaggeplaatste keukens (lees: keukenhoogte van 80 cm die tot Guus zijn knie komen) en kleine woonkamers. Ondanks deze verschillen vonden we een geschikt appartement en tekenden we het contract. Connie hielp ons ook met praktische zaken zoals het verkrijgen van een simkaart en het gebruik van lokale apps, wat ons dagelijkse leven een stuk makkelijker maakte.

Onze ontdekkingstocht ging verder met het verkennen van de stad en het ontmoeten van nieuwe mensen. We sloten vriendschappen met andere expats, zoals een Zweeds stel dat ons gezelschap hield tijdens een Koreaanse BBQ en een lokale voetbalwedstrijd. Deze ontmoetingen waren waardevol, omdat we zo ervaringen en tips konden uitwisselen.

Elke dag in Hangzhou brengt nieuwe ervaringen en uitdagingen met zich mee. Van het wennen aan de lokale eetgewoonten tot de spontane en vaak hilarische interacties met de lokale bevolking. Ons avontuur in Hangzhou zijn wij ‘open minded’ ingegaan en zo blijven we ook kijken naar alles wat we meemaken. We passen ons aan en leren elke dag iets nieuws hier.

In elke column zal ik jullie meenemen in onze avonturen/ontdekkingen/opvallend heden hier in Hangzhou. Tot de volgende keer!

 

Groetjes Lieven