Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

75 jaar China – ook in Zwolle.

VNC co-organiseerde grootse viering 75-jarig bestaan van de Volksrepubliek in de “koelste” hal van Zwolle.

De Vereniging Nederland China organiseerde op 3 oktober in samenwerking met de Netherlands China Business Council en de Association of Chinese Investors and Entrpreneurs een prachtig netwerkevent  in de “Koelwaterhal “(IJsselcentrale) in Zwolle, de standplaats van de bekende beeldend kunstenaar Ronald Westerhuis, bekend van o.a. het MH17 monument.

Aanleiding voor het evenement was de viering van het 75e jubileum van de Volksrepubliek China, opgericht in 1949. De Chinese Ambassadeur Tan Jian en de wethouder van cultuur van Zwolle Anja Roelfs waren eregasten.

De Koelwaterhal was voor de gelegenheid in Chinese sferen gebracht. Zo hingen er enorme vlaggen van China en Nederland, was de hal aangekleed met vele rode lantaarns, was er Chinese muziek en hing er prachtige kunst van Chen Nan, die van Chinese karakters en symbolen zeer expressieve kunst weet te maken.
Bijna 200 bezoekers, een divers gezelschap van Nederlandse en Chinese zakenmensen, academici en kunstliefhebbers, kregen een voorproefje van een duo tentoonstelling van het werk van Chen Nan en van Ronald Westerhuis, die mei volgend jaar gepland staat in de Koelwaterhal. Verder werden bezoekers getrakteerd op lezingen van twee zeer interessante sprekers. Rob Berkel, auteur van het boek Chinese schetsen, nam ons aan de hand van veel uniek foto- en filmmateriaal mee terug naar het moment dat Mao Zedong op die zaterdagmiddag 1 oktober 1949 de Volksrepubliek uitriep.

Daarna gaf de enthousiaste sinoloog Carwyn Morris (Universitair Docent Digitaal China aan de Universiteit Leiden) ons een inkijkje in het digitale sociale leven van de Chinezen, met veel voorbeelden en beelden liet hij zien wat er hot is op het internet in China.

De ambassadeur hield tot slot nog een openhartige speech waarin hij heikele onderwerpen niet uit de weg ging en benadrukte dat samenwerking de enige weg vooruit is.

De bezoekers reageerden enthousiast op dit mooie programma, ze lieten zich het uitgebreide buffet goed smaken en er is nog lang nagepraat en genetwerkt.
Met dank aan de vele vrijwilligers, o.a. studenten Sinologie uit Leiden, kijkt de VNC terug op een zeer geslaagd event!

Ronald Westerhuis
Ronald Westerhuis ziet China als zijn tweede huis. Hij kwam er voor het eerst in 2005, na te hebben deelgenomen aan de competitie voor het ontwerp voor de olympische vlam (voor de Spelen in Beijing). Uiteindelijk woonde hij vijftien jaar in China. Met de bijeenkomst en expositie wil hij het wederzijdse begrip to Nederland en China vergroten. ,,Dat begint met dialoog. Er is veel onwetendheid over het land. Wij zijn met een Amerikaanse blik op de wereld opgevoed, mijn opa had het al over het gele gevaar. Maar het is beschaving waar wij veel van kunnen leren.”