Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

ChinaNU nummer 3

Nieuwe nummer China NU+

Van de  (interm) Hoofdredacteur

Helaas is de aangekondigde nieuwe hoofdredacteur nog niet in staat geweest te starten. Ik neem het nog even waar. Hopelijk snel meer nieuws. Inmiddels hebben we naast Huub Gulickx -vormgever en Astrid Bouwman – eindredacteur – twee permanente redactieleden aangetrokken: Im Fong Liu – voor cultuur en Peter Gill als tech redacteur. Im Fong Liu is publiciste en docent styling, Peter is ingenieur en heeft onlangs een boek gepubliceerd East Meets West over ontwikkelingen in oa China op het gebied van innovatie.

Wellicht ten overvloede – maar de redactie en alle medewerkers, bestuur en vrijwilligers werken onbezoldigd en met plezier aan China NU+ en alle activiteiten van de VNC.

Voor nu wens ik u veel leesplezier en graag horen we als redactie uw mening over dit nieuwe nummer. Tot later!

Monique Knapen

Op de cover een prachtige foto die Ruben Lundgren speciaal voor ons maakte op 1 oktober 2024.

Ruben Lundgren, 1983, is een Nederlandse fotograaf en curator, woont in Beijing. Hij heeft naam gemaakt met zijn werk binnen het conceptuele fotografie-duo WassinkLundgren en kreeg veel aandacht voor zijn publicaties zoals Empty Bottles (2007) en Tokyo Tokyo (2010). Lundgren behaalde zijn master in fotografie aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing in 2011. Als fotojournalist werkt Lundgren voor De Volkskrant en publiceerde het boek Real Dreams (2021). Door zijn verhuizing naar China is Lundgren zich diepgaand gaan bezighouden met de Chinese hedendaagse fotografie.

Middels zijn werk als curator heeft hij grote bijdragen geleverd aan The Chinese Photobook (2015), in samenwerking met Martin Parr, Ellen Thorbecke’s China (2021), voor het Nederlands Fotomuseum en China Imagined (2022), voor BredaPhoto, samen met curator He Yining. Zijn tentoonstellingen zijn bekend om hun toegankelijkheid en trekken zowel een algemeen publiek als ook fotografie experts. In de herfst van 2025 zal het Fotomuseum Den Haag een groot retrospectief van zijn Chinese werk presenteren.

https://www.rubenlundgren.com