Een onafhankelijke vereniging die kennis over, en dialoog met, China als doelstelling heeft.

Guangzhou:met recht een Tasty City en een City of Flowers

Lianne Baaij

Guangzhou, een stad vol geschiedenis en tegelijkertijd heel erg modern, is een fascinerende bestemming in Zuid-China. Als stop-over op doorreis of als onderdeel van een rondreis door China. Direct aan te vliegen vanuit Amsterdam en visumvrij! Ik kom er net vandaan en doe graag verslag van deze leuke stad.

Eind februari 2024 had ik het voorrecht om met mijn man vier dagen Guangzhou te verkennen als deelnemer aan een promotie-reis georganiseerd door China Southern Airlines en GZL International Travel Service Ltd. Deze reis is een uitwerking van de mondiale Ni Hao China campagne, die zich richt op het tonen van de diversiteit en rijkdom van de Chinese cultuur en het benadrukken van de moderne ontwikkelingen en vooruitgang in China. Vanwege mijn werkhistorie in de toeristische sector en mijn netwerk werd ik uitgenodigd voor deze reis. Samen met in totaal 80 mensen uit de wereldwijde reisindustrie, omringd door massa’s pers en fotografen, werden we getrakteerd op een kleurrijk programma, heerlijk eten, leuke workshops en veel informatie. 

Ik neem je graag mee in een persoonlijk verslag van vier intensieve dagen in het veelzijdige Guangzhou, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Guangdong.

China Southern Airlines

In 11,5 uur vlogen we non-stop met China Southern Airlines (CZ), van Amsterdam naar Guangzhou. Perfecte vliegtijden, we vertrokken om 21.40 uur, en na een lichte maaltijd, een filmpje en een aardige nacht dankzij een slaappil, kwamen we de volgende dag om 15.55 uur aan op het moderne Guangzhou Baiyun International Airport, de thuishaven van CZ. In een dik half uur reden we in een gereedstaande auto naar ons hotel, het Dongfang Mandarin Hotel.

Onze eerste indruk; wat een orde op de weg, nagenoeg alleen maar elektrische auto’s. Onze chauffeur wist te vertellen dat in de stad 75% van alle auto’s elektrisch is, te herkennen aan het groene nummerbord. De temperatuur was heerlijk (27 ⁰), zeker na weken grijs en regen in Nederland. Overal groen en bloemen waar je maar keek, zelfs aan de flyovers hingen honderden meters bloembakken met bloeiende roosjes. De kapokbomen met knalrode bloemen piekten er vrolijk bovenuit. En wat was de stad mooi versierd voor Chinees Nieuwjaar!

Dongfang Mandarin Hotel  

Het Dongfang Mandarin Hotel is het oudste 5-sterrenhotel van de stad met bijna 700 kamers. Het is gebouwd in 1960 en heeft de allure van een oud staatshotel door al het marmer, de grote banketzalen en enorme kroonluchters.De kamers zijn prima, de locatie perfect, het ontbijtbuffet eindeloos en alle faciliteiten zijn aanwezig. Er was een overschot aan personeel, waardoor we op onze wenken bediend werden.

Het eerste wat we deden na aankomst en opfrissen was de Kantonese keuken opzoeken. Een vriend had me getipt om naar een van de oudste restaurants van de stad te gaan, aanbevolen door Michelin: Beiyuan Cuisine. Zowel van buiten als van binnen is het prachtig; typische Chinese bouwstijl rond een mooie binnentuin, en een klassieke Chinese interieurstijl. De menukaart was als een snoepwinkel. De idioot dure zeekomkommers en haaienvinnensoep sloegen we over, maar voor nog geen €100 deden we ons tegoed aan zeven topgerechten zoals gefrituurde softshell krab en gevulde bamboerolletjes. Het was best een duur restaurant maar zat even goed stampvol met hele families die in hun gewone kloffie luidkeels van elkaars gezelschap en het geweldige eten genoten. De stad staat bol van dit soort restaurants. De dagen erna kregen we iedere maaltijd weer de meest lekkere gerechten voorgeschoteld, met Hainan kip inclusief de decoratief opgestelde kippenkop met kam als vaste prik. Guangzhou presenteert zichzelf als Tasty City, en dat klopt!  

De stad in, met e-sim, Alipay en Wechat

De eerste dag hadden we nog geen programma en zijn we zelf gaan zwerven door de stad. Ik was goed voorbereid en had thuis al een Chinese e-sim via de app Airalo geïnstalleerd, zodat ik moeiteloos het Chinese internet op kon. Mijn creditcard had ik gekoppeld aan Alipay zodat ik zonder problemen overal digitaal kon betalen, hoewel soms cash nog wel handig was als het toch even niet werkte omdat niet overal de instellingen staan afgestemd op buitenlandse gebruikers. Ik heb Wechat op mijn telefoon om makkelijk te communiceren en allerhande handige apps zoals Baidu maps om te navigeren, Pleco om te vertalen en Didi om een taxi te pakken. Hiermee konden we heerlijk een dagje struinen door de stad en het dagelijkse leven aanschouwen. Twee Nederlandse reisgenoten van TUI hadden geen internet en apps en zij kwamen daardoor niet verder dan een blokje rond het hotel…
Onze bevindingen: De mensen wonen dicht op elkaar maar maken het zich gezellig; mahjong groepjes op straat, mannen die luidruchtig Chinees schaak spelen, uitbundige winkeltjes, een levendige tempel. Tussendoor namen we een massage en een bubble tea op een terrasje. ’s Avonds nog het Lantaarnfestival bezocht in het naast het hotel gelegen Yuexiu Park. Een waar spektakel met de meest waanzinnige lichtsculpturen met als hoogtepunt een gigantische draak in de vijver van neonbuizen. Het Jaar van de Draak wordt goed verwelkomd! Al met al een hele fijne dag. Eigenlijk is dat nog wel het fijnste van reizen, je gewoon begeven onder de mensen, praatjes maken (als je Chinees spreekt dan), observeren, meedoen, het leven in Guangzhou proeven. Je moet je niet storen aan alle camera’s, want op iedere hoek staan er wel zes. Ervaar het maar als veilig, dat doen de Chinezen ook. Het officiële programma werd afgetrapt met een avondprogramma vol demonstraties van de lokale Lingnan cultuur. Lingnan is de regio van de drie zuidelijke provincies van China: Guangxi, Guangdong en Hainan. Naast de bijzondere Kantonese taal, de gevarieerde keuken en de typische architectuur, gekenmerkt door prachtige siertuinen en uitgebreide decoratieve details, omvat de Lingnan cultuur ook een rijkdom aan kunstnijverheid. Wij kregen voorproefjes van de traditionele kunstvormen zoals kalligrafie, schilderkunst, papierknippen, waaiermaken en suikerbeestjes gieten. Tijdens het programma hebben we veel Lingnan cultuur gezien, veelal helaas in nieuw gebouwde parken en musea; de oude architectuur heeft plaats moeten maken voor de vooruitgang en uitbreiding van de stad. De uitblijvende zorg voor monumenten deed me wel zeer, maar de gids verzekerde me dat de gemeente de waarde van oude cultuur inmiddels beseft en beleid in de maak is.

Baiyun Mountain

We togen de volgende dag met onze bussen naar Baiyun Mountain, letterlijk vertaald de ‘Witte Wolk Berg’, met een hoogte van 382 meter. De berg is bedekt met weelderige bossen, waardoor het een populaire bestemming is voor wandelaars. Het uitzicht op de stad is geweldig! Wij hebben de botanische Yuntai Tuinen bezocht. Een soort keukenhof (ook werkelijk met Nederlandse tulpen!), erg toeristisch, maar het was mooi om te zien hoe de Chinezen genoten van de bloemenpracht en vooral het fotograferen van elkaar. 

De nabijgelegen Shennong Kruidentuinen, een museum voor traditionele Chinese geneeskunde (TCM), was interessant. TCM is immers al duizenden jaren diep geworteld in de traditionele filosofie van China. Het was een flitsbezoek en helaas kon de gids ons zo snel niet goed de beginselen uitleggen, maar met meer tijd is het de moeite waard om de geneeskracht van TCM beter te leren kennen. Met een goed gevulde goodiebag met allerhande smeersels en olietjes stapten we de bus weer in.

Pearl River Cruise

Geen verkenning van Guangzhou is compleet zonder een cruise op de Pearl River, de Zhu Jiang. Terwijl de boot rustig over het water gleed, konden we genieten van het schilderachtige uitzicht op de skyline van Guangzhou, verlicht door kleurrijke neonlichten en fonkelende wolkenkrabbers. De Canton Tower werd prachtig uitgelicht, dan weer rose, dan weer groen en dan weer in regenboogkleuren. Het weer was inmiddels wel omgeslagen, met 13⁰ en lichte miezer was het typisch Hollands weer, terwijl we toch ’s ochtends vertrokken met 27 ⁰.

Chen Clan Academy

De volgende dag bracht het programma ons bij de Chen Clan Academy, een meesterwerk van Lingnan-architectuur uit de Qing-dynastie. Dit complex, ooit een academie voor de voorbereiding op keizerlijke examens, herbergt nu het Guangdong Folk Art Museum. De gebouwen zijn rijk gedecoreerd en er zijn veel mooie kunstvoorwerpen te aanschouwen. Vooral de drakencollectie was erg mooi! We vroegen de gids waarom nog maar een klein deel authentiek was en het meeste nieuw herbouwd. Hij nam ons even apart en vertelde dat alleen de zijvleugel de Culturele Revolutie had overleefd omdat de Chen Clan daar tactisch een drukkerij van het Rode Boekje had gehuisvest. De rest hebben ze niet kunnen redden van de sloophamer destijds. Die sloophamer heeft door historie en vooruitgang veel verwoest in de stad, maar het besef van verloren cultuurgoederen is ingedaald, getuige de vele renovaties en nagebouwde oude architectuur in Guangzhou, zoals het Guangzhou Cultural & Art Centre. En zo ook in het nabijgelegen wijkje Yong Qing Fang, waar ooit de welvarende Xiguan-huizen stonden, die nu geheel opnieuw zijn herbouwd in oude stijl. Niet authentiek maar je kunt er wel echt erg leuk shoppen nu!

De Canton Tower

Een symbool van moderne innovatie en architectonische grandeur, de Canton Tower domineert de skyline van Guangzhou als een eigentijds meesterwerk. De toren is ontworpen door de Nederlanders Mark Hemel en Barbara Kuit. Met een hoogte van meer dan 600 meter hadden we een adembenemend uitzicht over de stad.

Op het observatiedek is ook een fotospot met glazen vloer, zeer instagrammable maar doodeng! 

Je kunt je er ook trakteren op een diner in het draaiende restaurant, maar wij moesten door voor een wandeling over het onderliggende Huacheng plein. Het business district van Guangzhou is hier gehuisvest in de meest hippe wolkenkrabbers, fonkelend door een kermis aan lichtjes. Vijftien jaar geleden stond hier nog niets!

Beijing Road Pedestrian Street

De volgende dag bezochten we de levendige winkelstraat Beijing Lu, een voetgangersgebied. Het is een historische straat die dateert uit de Qing-dynastie (1644-1912) en is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke commerciële en culturele hub in de stad. Wederom kregen we een escorte van vele fotografen en dit keer ook beveiligers. Een ongemakkelijke status, dat VIP gebeuren.

Canton Temple Fair

Als ware VIP’S mochten we vanaf een ereplaats, nog altijd omringd door fotografen en beveiligers, kijken naar de Parade van de Guangfu Tempel, een optocht van trommelaars, klederdrachten, praalwagens, leeuwendansers, acrobaten, Gongfu beoefenaars, allemaal ter ere van Chinees Nieuwjaar. De media heeft ons flink geportretteerd en ik heb de stad nog een heel mooi Drakenjaar gewenst op Guangzhou TV. Heel Guangzhou leek uitgelopen om dit spektakel te zien, en wij mochten vooraan staan. Deze Parade wordt ieder jaar zeven dagen achter elkaar gehouden tijdens het Lantaarnfestival. Wat een mazzel dat we dit konden zien

Het programma werd besloten met een uitgebreid Chinees banket, met de Deputy Secretary General van de gemeente Guangzhou als onze gastheer. En gastheer zijn kunnen ze als geen ander! 

Op het observatiedek is ook een fotospot met glazen vloer, zeer instagrammable maar doodeng! 

Je kunt je er ook trakteren op een diner in het draaiende restaurant, maar wij moesten door voor een wandeling over het onderliggende Huacheng plein. Het business district van Guangzhou is hier gehuisvest in de meest hippe wolkenkrabbers, fonkelend door een kermis aan lichtjes. Vijftien jaar geleden stond hier nog niets!

Het programma werd besloten met een uitgebreid Chinees banket, met de Deputy Secretary General van de gemeente Guangzhou als onze gastheer. En gastheer zijn kunnen ze als geen ander!